Guide

DET PERFEKTE ANTREKKET TIL JOBBINTERVJUET

Det perfekte antrekket til jobbintervjuet

Du gjorde det! Din søknad var vellykket; du sikret deg et intervju – og du er nærmere drømmejobben enn noen gang. Men det store spørsmålet gjenstår: hvilket antrekk skal en mann ha på seg under et jobbintervju? Les videre: vi vil fortelle deg hva som funker – og hva som ikke funker.

Du vil verken være for pyntet eller for lite pyntet – men hvor går egentlig linjen for hva som er riktig?

 Sannheten er at det ikke finnes noe felles svar fordi hvert yrke og hver bransje har sine egne krav. Likevel er det noen grunnleggende retningslinjer du kan følge. Her får du noen tips for å gjøre det neste steget mot din nye jobb til en suksess.

ALT HANDLER OM FØRSTEINNTRYKK

Du har ingen flere sjanser når det kommer til førsteinntrykket – husk dette når du forbereder deg til et jobbintervju. Studier har faktisk vist at de som holder intervjuet danner seg en oppfatning og en mening om kandidaten så fort de går gjennom døren. Noen rekrutterere prøver ubevisst å bekrefte dette inntrykket under intervjuet. Derfor er det viktig å ikke overlate noe til tilfeldighetene her.

MEN HVORDAN GJØR DU ET GODT FØRSTEINNTRYKK?

Foruten kroppsspråket ditt, som ansiktsuttrykk og gester, bidrar klærne dine mye til det. Mens du aktivt kan bruke kroppsspråket ditt til å reagere og tilpasse deg intervjueren og situasjonen, ville det vært utrolig rart å reise deg opp å bytte antrekk midt i samtalen. Klærne dine er like mye en del av din personlighet som din karisma, kroppsspråk og måten du snakker på.

Din potensielle arbeidsgiver vil bruke alt dette til å forme seg et bilde av deg, selv om selve intervjuet enda ikke har startet. Dette bildet vil være svært vanskelig å endre under et intervju. Derfor er det viktig å sørge for at antrekket ditt er det rette for stillingen og selskapet.

Enten du søker praksisplass eller en lederstilling, er det viktig å se velstelt ut og ha passende klær til den jobben du ønsker.

TIPS FOR ET VELLYKKET ANTREKK: HER ER DET DU BØR TENKE OVER

Måten du kler deg på kan ha en sterk innflytelse på personen du møter. Du kan for eksempel fremstå som mer selvsikker, kommunikativ eller seriøs. For eksempel utstråler formelle klær selvtillit og seriøsitet, mens lysere farger kan få deg til å se mer kommunikativ ut. Her er noen grunnleggende tips for å hjelpe deg med å finne det riktige antrekket til jobbintervjuet ditt:

 • Undersøk hva andre ansatte i bedriften har på seg (f.eks. på bedriftens nettside, sosiale medier osv.)
 • Finn ut hva som vanligvis brukes i stillingen du har søkt på – enten i samme selskap eller i lignende selskaper
 • Less is sometimes more: velg heller classy i stedet for at det er for moderne
 • Klærne skal passe til den stillingen du har søkt på, men også personligheten din
 • Som regel er det bedre å være “overdressed” enn “underdressed” i begynnelsen. Med tiden kan du alltid gå tilbake til mer uformelle klær hvis det passer bedre. 

følge et amerikansk studie kan ulike farger ha ulik innflytelse på den underbevisste persepsjonen. Blå regnes som den fargen som gir best inntrykk og står for tillit og seriøsitet. Studiet viser også at nøytrale farger, som brunt og grått generelt er de fargene du velger til et jobbintervju.

Brune nyanser vil få deg til å virke rolig og jordnær, mens gråtoner forbindes med eleganse og raffinement. Generelt vil sterke kontraster og mørke farger få deg til å virke kjøligere og mer fjern, samtidig som du vil se mer vennlig og kommunikativ ut i et fargekoordinert antrekk.

ULIKE BRANSJER – ULIKE KLESKODER

Giorgio Armani sa “Kle deg alltid for jobben du vil ha - ikke for den du allerede har.”

Imidlertid bør antrekket ditt fortsatt følge noen få retningslinjer for at antrekket ditt skal lykkes i din bransje og posisjon. 

Klassiske antrekk som dress,skjorte og kanskje også slips vil alltid være en sikker vinner når det kommer til de mer konservative bransjene som finans, forsikring eller bank. Dette gjelder også andre lederstillinger. Et godt tips er å la sneakersene være hjemme og heller velge et pent par med høykvalitets skinnsko til et intervju i en av disse bransjene. 

I kreative bransjer, byråer og start-ups har du større spillerom når det kommer til klær. Her kan du velge et par stilige chinos sammen med en matchende skjorte, eller en enkel T-skjorte av høy kvalitet med en blazer. Dette gjelder også når det kommer til valg av sko: et par minimalistiske og rene sneakers vil ikke være malplassert her.

SJEKKLISTE FOR DET RIKTIGE ANTREKKET TIL ET JOBBINTERVJU

 • Veldig viktig: Du skal være komfortabel! 
 • Velg et antrekk som gir deg bevegelsesfrihet og er behagelig.
 • Pass på at stoffet ikke rynker – dette er spesielt viktig hvis du skal reise med bil eller annen kollektiv transport over lengre tid. 
 • Spør venner eller familie om tilbakemelding. 
 • • Prøv antrekket før den store dagen for å være sikker på at du føler deg komfortabel og at alt sitter godt. 
 • Husk å vaske og stryke antrekket på forhånd – det må være helt plettfritt. Dette inkluderer forresten rene sko – pass på at sålene og hælene ikke er utslitte.
 • Profftips: Unngå hvitløk og alkohol dagen før. Begge deler fører til ubehagelig kroppslukt dagen etter som du bør unngå for enhver pris.

GJØR JOBBINTERVJUET DITT TIL EN SUKSESS MED SHAPING NEW TOMORROW

Hos SHAPING NEW TOMORROW finner du stilige, elegante og klassiske herreklær som er komfortable og gir deg maksimal bevegelsesfrihet. De fleste av klærne våre er faktisk et godt valg til et jobbintervju. Du kan velge en Classic Shirt i en nøytral farge som hvit eller lyseblå sammen med et par Classic Pants i en matchende nyanse.

Skjorten kan også ha et subtilt mønster – det blir aldri feil med klassiske striper! Har du en formell kleskode på jobben din? Dressen vår, Perfect Suit 2.0, er et flott jobbantrekk. Den har et klassisk utseende samtidig som den gir deg perfekt bevegelsesfrihet. Alle disse styles er nesten helt rynkefrie, så du vil fortsatt se bra ut etter en lang reisevei eller lang dag på jobben. Du trenger derfor ikke å bekymre deg for å måtte bytte klær.

HVA SKAL JEG HA PÅ MEG UNDER ET ONLINE JOBBINTERVJU?

Fristelsen er stor – men la joggebuksen bli i garderoben! Du vet aldri – plutselig må du reise deg opp. Dessuten vil et stilig antrekk fra topp til tå få deg til å følge deg mer selvsikker og gi deg en profesjonell tankegang.

Det er aldri feil med en stilig skjorte og komfortable chinos somClassic Pants– og de er like komfortable som joggebuksene dine. Pass på at bakgrunnen i rommet ikke er for distraherende – og det gjelder også mønstrene på klærne dine. Små mønstre eller skrift kan skape uønskede visuelle effekter via kameraet, så velg en ensfarget skjorte. 

Uansett hvor jobbintervjuet ditt er – hos SHAPING NEW TOMORROW vil du være helt sikker på å finne det perfekte antrekket til jobbintervjuet ditt som vil gi deg både selvtillit og stil.