Kan polyester være bærekraftig?


Anne Katrine er grunnleggeren av Sustainacompany/Sustainawear/Sustainalifestyle og deler her informasjon om bærekraftig mote.

Anne Katrine guider oss gjennom jungelen av bærekraftig materiale, og vil fortelle om fordelene og ulempene med polyester. 

Welcome to the jungle

Kjenner du til den sangen? 

Jeg får den karakteristiske stemmen til Axl Rose i hodet, og motstår fristelsen for å headbange, da jeg nemlig befinner meg på et tog, så det ville kanskje vært litt upassende.

I stedet for, vil jeg nå beskrive jungelen av bærekraftig materiale som finnes der ute – og vi snakker virkelig om en jungel. 

Det ser ut til at uansett hva vi velger, så er ingenting godt nok, fordi alle materialer har sine fordeler og ulemper. Jeg vil her fokusere på polyester, og argumentere for hva som er både bra og dårlig med denne typen fiber. 

Men først, vil du kanskje høre litt mer om denne dama som liker å høre på Guns N’ Roses på toget…

Jeg heter Anne, og bortsett fra at jeg er fullstendig stuck på 80-tallet når det kommer til musikk, så er jeg relativt oppdatert når det kommer til bærekraft i moteindustrien. Jeg har jobbet med mote og bærekraft siden 2006, og hjelper nå bedrifter med å implementere miljøvennlige modeller og materialer. 

Men, la oss ikke spore helt av.

Vet du hvordan polyester blir laget?

Først og fremst, så kommer det fra olje. Ved hjelp av kjemikalier, blir det laget små brikker plastikk. De smeltes så og spinnes til tråd – nemlig en polyester tråd. Tråden blir så vevd eller strikket inn til tøy, så farget, og til slutt sydd sammen til et plagg. Dette er enkelt forklart, men du forstår hva jeg mener, sant?

Polyester er plastikk

Dette er grunnen til at vi kan ta brukte plastikkflasker (PET flasker, for å være presis), smelte de og spinne de til tråd, for så å veve, farge, og til slutt lage klær utav det. Dette er igjen enkelt forklart, men hvis du er interessert i vitenskapen bak, finnes det en rekke hjemmesider som forklarer prosessen i detalj.

REPREVE® er en merkevare som spesialiserer seg på å produsere polyesterstoff fra PET flasker. De har til og med klart å gjøre materialet sporbart gjennom små chips som veves inn i plagget, slik at du kan skanne materialet, og være sikker på at det faktisk kommer fra resirkulerte plastikkflasker. Dette er også nyttig hvis du ønsker å resirkulere et plagg laget av dette materialet, fordi du vil kunne spore fiberinnholdet, og du vil vite nettopp hvordan du skal resirkulere plagget basert på dette. 

Polyester er faktisk veldig enkelt å resirkulere. Det er ikke like enkelt som å smelte en t-skjorte for å så lage en ny, men sammenlignet med bomull eller viskosefiber, så er plagg laget av 100% polyester, enklere å resirkulere. 

Mange liker og bruker polyester spesielt for treningstøy, fordi det absorberer mye væske. Tidligere, var ikke polyester et pustende materiale, men takket være innovasjon, så er polyester nå et av de mest intelligente fiberene vi har.

Les mer

Så, det betyr at å kle seg i plastikk er en bra ting?

Det har sine fordeler. Hvis det kommer fra resirkulerte plastikkflasker, så går de ikke til spille. Det er også resirkulerbart, som betyr at så lenge et plagg er 100% polyester, så kan det bli resirkulert tilbake til polyester. Derfor har polyester en rekke fordeler, også når det gjelder bærekraft. 

Men, det er alltid et men: Det er fortsatt et syntetisk fiber laget av plast. Problemet er at det gir fra seg en hel del mikroplastikk når det vaskes i maskin. Mikroplastikken vil så bevege seg ned i kloakksystemet og ut i naturen. 

Så, hvis du eier noen plagg som er laget av polyester, bør du vaske dem i en spesiell vaskepose (som for eksempel Guppyfriend vaskepose), som samler opp mikroplastikk. Hvis ikke, så kan du investere i en ny vaskemaskin med filter som fanger opp mikroplastikk. 

Så, som du kan se, finnes det fordeler og ulemper med polyester som materiale. Men, en ting du kan gjøre er å bare kjøpe resirkulert polyester – som du for eksempel finner i produkter som Essential Pants, Essential Overshirt eller Essential Suit.

Få mer informasjon om SHAPING NEW TOMORROWs miljøvennlige initiativer her.

Så la oss holde jungelen i fred

Men sørg for at du kjenner til alle trærne, dyrene og plantene i junglen, slik at vi tar godt vare på det hele. Kunnskap og utdanning er svaret på de fleste spørsmålene der ute – og du har tatt det første steget ved å lese dette. Kanskje har du lært noe nytt, også?